Hoe heb ik mijn expeditie met jongeren de afgelopen periode ervaren?

De afgelopen maanden heb ik in de begeleiding van jongeren een grote reis mogen doorlopen. Een reis waarin ik mijn rugzak steeds meer vulde met bagage. Wat begon als een reis zonder eindbestemming en alleen een laptop en een paar studieboeken als bagage, is uitgegroeid tot een volle rugzak en een ‘hybride bestemming’.

De coronacrisis heeft veel onwetendheid met zich meegebracht; hoe kan ik jongeren op afstand gaan begeleiden? Welke tools kan ik hierbij inzetten? Hoe bereik ik de jongeren? Door maar gewoon te vertrekken en de reis te beleven heb ik veel nieuwe dingen mogen ontdekken.

Ik ga op expeditie

Een van mijn grootste en belangrijkste ontdekkingen is het laagdrempelige contact met de jongeren. Zorg dat je er voor de jongeren bent! Niet alleen tijdens lestijd, niet alleen via een videoles, niet alleen tijdens een coachsessie, laat van je horen. Maar laat je ook letterlijk zien! Zet je camera aan en verlaag de drempel om contact te leggen. Door betrokkenheid te tonen creëer je makkelijker een ingang. Laat van je horen door berichtjes via socialmedia te sturen en bel ze af en toe gewoon even op. Door de fysieke afstand heb ik ook ontdekt dat bij deze manier van begeleiden maatwerk bieden belangrijk blijft, misschien nog wel meer dan vóór de coronacrisis. Ondanks dat alle jongeren een telefoon en/of ander device hebben, communiceren ze allemaal anders. Waar de een het fijn vindt om te videobellen, ontvangt de ander liever iedere dag een berichtje.

Helaas heb ik ook mogen ervaren dat je niet iedereen kunt bereiken. Sommige jongeren blijven ongrijpbaar. Gaat het wel goed met ze? Hoe gaat het thuis met ze? Ook jongeren die niet veel aanwezig zijn, weinig van zichzelf laten zien, hebben je aandacht als coach nodig. Blijf contact zoeken!

Nu de begeleiding op afstand al twee maanden duurt, ervaar ik dat de motivatie bij een aantal jongeren wegzakt. Juist in deze fase is het van belang dat je contact blijft houden met je jongeren, hun gedrag spiegelt en de eindbestemming in zicht houdt!

In de laatste week voor de zomervakantie hoop ik met alle jongeren op een fysieke manier terug te kunnen blikken op de afgelopen periode. Hoe kijken ze terug op deze periode? Welke obstakels hebben ze allemaal overwonnen? Wat zijn ze over hun eigen ontwikkeling te weten gekomen? Maar vooral, hoe zetten ze deze kennis om in nieuwe stappen op hun loopbaanreis? In mijn volgende blog zal ik jullie meenemen in de ervaringen van de volgende fase, het hybride onderwijs.

Hierboven beschrijf ik hoe ik de begeleiding van jongeren de afgelopen tijd heb mogen ervaren. Dit heb ik gedaan aan de hand van vijf fases. Fases die jongeren ook doorlopen in hun loopbaanontwikkeling. Bij ImpactYou hebben we deze fases omgezet in een nieuwe onderwijsmethode voor het vo, ExpeditieMe. Door met deze methode te werken gaan jongeren op hun eigen loopbaanexpeditie. In de brugklas komen ze binnen en start hun expeditie. In de eerste twaalf jaar van hun leven hebben ze al veel over zichzelf geleerd, de eerste bagage is in de rugzak aanwezig. Maar om jezelf goed te leren kennen, zeggen ze weleens dat je op reis moet gaan. Op reis gaan om jezelf te ontdekken. Dit doen jongeren ook. Wij zijn zij eigenlijk? Waar staan ze voor? Waar willen ze naar toe? Door het voltooien van missies en het gebruiken van tools krijgen jongeren uitdagingen aangereikt die ze vele nieuwe ervaringen zal opleveren. Deze ervaringen verwerken ze bij ImpactYou op een interactieve profielwebsite, zodat ze ook gemakkelijk van hun eigen omgeving feedback en feed forward kunnen ontvangen op hun expeditie-ervaringen!

Gun jij je jongeren ook een leerzame en toffe expeditie? Vraag dan vrijblijvend proefmaterialen aan van ExpeditieMe via www.impactyou.com

Hoe houd je je jongeren in beeld?

  • Aandachtig luisteren

  • Inzetten van de juiste coachtools

  • Ben er voor je jongeren!

  • Toon oprechte interesse

  • Onthoudt: niet alle jongeren communiceren op dezelfde manier. 

ImpactYou