Voor je het weet is het zover, 1 april en 1 mei. De deadlines om je aan te melden voor een vervolgopleiding. Mbo`ers kunnen zich aanmelden tot 1 april. Studenten voor het hbo en wo hebben de tijd tot 1 mei. Houdt deze deadline in de gaten. Na deze deadline mag een vervolgopleiding je namelijk weigeren. 

Weet je nog niet welke vervolgopleiding je wil gaan kiezen? Twijfel je nog? Of hoef je nog niet te kiezen, en wil je je alvast orienteren? Dan is dit het moment! De tweede ronde opendag is in volle gang. Voor iedereen die een opleiding in Limburg of het oosten van Brabant wil volgen heb ik een handig overzicht gemaakt. In dit overzicht vind je een handige planning met daarin de verschillende opendagen per niveau gecategoriseerd.  

Het bezoeken van een opendag zorgt altijd voor veel indrukken. Je komt in een nieuwe omgeving terecht en ontmoet allemaal nieuwe mensen. Een goede voorbereiding op een opendag is heel belangrijk. Daarom hier een aantal tips die jou helpen het bezoek aan nieuwe scholen zo effectief mogelijk te maken:

  • Bereid je goed voor. Bekijk de website van de school en zoek informatie over de verschillende opleidingen die je interessant vindt op. Ook noteer je vragen die je wilt stellen. Wat is je nog niet helemaal duidelijk? En wat wil je na je bezoek aan de school duidelijk hebben?
  • Maak een beoordelingsmatrix. Ga je meerder opleidingen of scholen bekijken? Dan kan het handig zijn om een beoordelingsmatrix te maken. Je kunt dan de verschillende opleidingen/scholen op dezelfde punten beoordelen. Je kunt dan denken aan: het aantal studenten per klas, de toetsvormen, het aantal lesuren per week of bijvoorbeeld de indruk die het gebouw op je heeft gemaakt.
  • Ga in gesprek met studenten. Spreek tijdens de opendag met studenten van de opleiding. Zij kunnen je vaak goed op weg helpen!
  • Is de opendag bevallen en wil je nog meer informatie hebben? Plan dan een meeloopdag. Dan weet je zeker of de opleiding bij je past!