Workshop ‘ inspirerende gesprekken voeren met kinderen’ voor leerkrachten in het primair onderwijs

Op woensdag 22 januari mocht ik vanuit Young Talent Coach een workshop verzorgen bij stichting Kerobei (https://www.kerobei.nl/). In deze workshop ben ik samen met leerkrachten van verschillende groepen aan de slag gegaan met het onderwerp  ‘gesprekken voeren met kinderen’. Wat zijn de onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens gesprekken met kinderen? Welke tools kun je hierbij inzetten? En omdat ik zelf ook werkzaam ben als docent in het voortgezet onderwijs, heb ik de leerkrachten ook meegenomen in mijn rol als coach van een vmbo klas. Welke tools zet ik daar in bij het coachen van kinderen?

Tijdens de workshop stond het praktisch aan de slag gaan met verschillende coachtools centraal. We zijn gestart met het ontdekken van de eigen identiteit. Wat weten leerkrachten eigenlijk van zichzelf? Welke kwaliteiten bezitten ze? Welke inzichten hebben ze in het leven opgedaan? Welke leerdoelen en wensen hebben ze? Kortom, wat weten leerkrachten van zichzelf? Deze coachtool vormde de startvraag van de workshop. Hoe makkelijk, of hoe moeilijk is het voor jou om iets over jezelf op te schrijven? Het bleek voor veel leerkrachten lastig om veel over zichzelf op te schrijven. Als het al lastig is voor docenten, hoe lastig is het dan voor kinderen?

Na deze ‘realitycheck’ volgde een uitleg over de verschillende coachtools die ik inzet in mijn werk als coach en docent. Vanuit praktische voorbeelden heb ik verteld over de manier waarop ik gesprekken voer en welke onderwerpen hierbij aanbod komen. Na de uitleg heb ik de groep aan het werk gezet met mijn eigen coachtool (Dobbel je Gesprek). Aan de hand van de poster die de leerkrachten aan het begin van de workshop hadden ingevuld zijn ze met elkaar in gesprek gegaan. Welke onderdelen vormde voor jou een obstakel om in te vullen? Welke kwaliteiten zet jij in tijdens je werk? Welke kwaliteiten maken je weleens nerveus tijdens je werk? Wanneer heb jij je voor het laatst echt gewaardeerd gevoeld op je werk? Of wat betekent vertrouwen voor jou in je werk als leerkracht? Zo maar een greep uit de vragen die gesteld werden tijdens het praktisch werken met de coachtool.

Ik kijk terug op een geslaagde middag, een middag waarin ik veel nieuwe verbindingen heb kunnen leggen en waarin ik hopelijk de leerkrachten in het primair onderwijs heb kunnen prikkelen om inspirerende gesprekken te voeren met kinderen!

Ook interesse in een workshop ‘inspirerende gesprekken voeren met kinderen’? Neem dan contact met mij op!