“Meneer, ik ben 13, waarom moet ik nu al kiezen wat ik over 10 jaar wil gaan doen? Wat ik nu leuk vind, vind ik over 10 jaar echt niet meer leuk, hoor!”

Als docent, coach en mentor word ik steeds meer geconfronteerd met het feit dat jongeren lastig keuzes kunnen maken, zeker wanneer het keuzes betreft die van invloed zijn op hun toekomst. Ze moeten steeds eerder en sneller een keuze maken voor hun profiel, sector, opleiding en werk dat ze willen gaan doen. In een wereld die razendsnel verandert en met invloeden van social media waardoor het lijkt alsof succes maakbaar is, leidt dit tot druk en onzekerheid in het keuzeproces.

Ik werk met jongeren in de leeftijdscategorie 12 t/m 15 jaar. Zij moeten in leerjaar 2 een profiel voor de bovenbouw van het vmbo kiezen. Hiermee bepalen ze op jonge leeftijd al hoe hun kansen en mogelijkheden op een vervolgopleiding eruit komen te zien. Dit is vaak een uitdaging, omdat ze nog niet de ruimte hebben gehad op die leeftijd om echt te ontdekken wat ze leuk vinden, wat hun kwaliteiten en talenten zijn en wat hen motiveert. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en beginnen net pas een beetje te snappen wat hun eigen identiteit is, laat staan wie zij zouden zijn in een beroep!

Binnen mijn werk als docent en als coach in mijn eigen coachpraktijk focus ik mij op het prikkelen van het talent van jongeren. Ik merk dat wanneer jongeren hun talenten ontdekken, ze ook makkelijker keuzes kunnen maken, doordat ze beter leren inzien wat bij hen aansluit. Talenten prikkelen is met name succesvol wanneer het aansluit op de persoonlijke eigenschappen van de jongere, het trainen van die talenten en de motivatie die wordt opgewekt bij de jongere en zijn/haar omgeving.

Ontdekken van talenten gaat samen met het ontdekken van de eigen identiteit. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat vind ik belangrijk? Wat vind ik lastig? Wat vinden anderen van mij? En ga zo maar door. Om die reden richt ik een groot deel van mijn aanpak op het begeleiden van jongeren in het vormen van een identiteit. Door tijdsgebrek en de “waan van de dag” is hier helaas op school niet altijd voldoende tijd voor. Herkenbaar?

Juist voor jongeren die het maken van keuzes lastig vinden is deze begeleiding belangrijk. Om die tijd en ruimte wel te kunnen bieden besloot ik mijn eigen coaching praktijk te starten; Young Talent Coach. Mijn missie? Alle jongeren de handvaten geven die ze nodig hebben om zichzelf beter te leren kennen en te focussen op hun talenten en interesses zodat het maken van keuzes vergemakkelijkt.

Mijn aanpak? Via coachsessies laat ik jongeren kennis maken met zichzelf. Door een combinatie van Route LOB en verschillende passende coachtools voor jongeren, ga ik samen met hen op ontdekkingsreis naar hun talent. De talenten vormen de basis voor het coachtraject. Zodra deze bekend zijn raken jongeren vanzelf geprikkeld om zichzelf te leren kennen!

Nieuwsgierig naar hoe ik dit doe? En hoe ik talenten in mijn werk als docent laat terugkomen?

Dit lees je allemaal terug in de volgende blog!

De kern van talenten ontdekken:

  • Persoonlijke eigenschappen ontdekken

  • Trainen van talenten

  • Motivatie van jezelf en je omgeving